Triggerpoint therapie

Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarm en  carpaal- tunnel syndromen. Ze kunnen de bron zijn van de pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak  aanzien worden voor artritis, tendinitis, bursitis, en letsel aan de gewrichtsbanden. Triggerpoints veroorzaken ook nog andere symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints. Ik meen dat Sudeck zijn oorsprong terug te brengen is tot triggerpoints.

Gelukkig komen de symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt voor in voorspelbare patronen. Als je weet waar je zoeken moet, zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen. Het systeem van zelfmassage, dat in het Handboek Triggerpoint-therapie van Clair Davies wordt gepresenteerd, biedt vaak in luttele minuten verlichting. De meeste problemen kunnen in drie tot tien dagen worden geëlimineerd. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijke verbetering te zien geven.

Sinds ik deze techniek ontdekt heb gaat er voor mij een wereld van mogelijkheden open om mensen verder te helpen.  Er gaan vaak mensen onder het mes voor problemen die met de spieren te maken hebben en dit wordt niet herkend door de klassieke geneeskunde. Het symptoom wordt aangepakt en niet de oorzaak. Na de operatie kan er kortstondig een verbetering zijn maar de triggerpoints blijven aanwezig en het probleem steekt terug te kop op. Het triggerpoint en de pijn en eventueel de uitstralende pijn liggen soms niet op dezelfde plaats en dit kan voor verwarring zorgen.

De fysiologie van een triggerpoint:

De contractie van de spieren wordt veroorzaakt door een microscopisch klein deeltje. Dit deeltje noemt men een sarcomeer. Deze deeltjes zorgen ervoor dat de spieren gaan samentrekken en dit zorgt op zijn beurt voor spanningen in de spieren. Om dit te bewerkstelligen zijn er miljoenen sarcomeren nodig. Deze punten zijn zo in elkaar verstrengeld dat ze niet langer in staat zijn om uit zich zelf uit deze toestand te komen.

Onderstaande tekening is een voorstelling van een bundel spiervezels.

A is een spiervezel in  normale toestand

B is een knoop in een spiervezel die bestaat uit een aantal sarcomeren.

C is een uitgerekte spiervezel onder invloed van de knoop.

Normaal gesproken werken de sarcomeren als kleine pompjes. Ze trekken zich samen en ontspannen om het bloed, dat in hun metabolische behoeften voorziet, door de capillairen te laten circuleren. Als de sarcomeren in een triggerpoint hun contractie vasthouden, stopt in feite de bloedcirculatie in het betreffende gebied. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen irriteren het triggerpoint. Het triggerpoint reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen.

De massage van het triggerpoint spoelt het weefsel schoon en helpt de vastgelopen sarcomeren in het triggerpoint weer los te komen. Door direct op de triggerpoints te werken, is massage de veiligste, meest natuurlijke en meest effectieve vorm van pijntherapie.

bron: http://www.triggerpointboek.nl/triggerp.htm

Behandeling:

Triggerpoint-therapie gebeurt rechtstreeks op de huid. Op deze plaats(en) wordt gevraagd om de kledij te verwijderen.
De behandeling kan ook een combinatie zijn met andere therapieën.

Tarieven:

50 euro per behandeling van 60 min.